Om Runde

Runde er den sørligste av de store norske fugleøyene. Øya med sine omlag 90 innbyggere ligger i offshore- og fiskerikommunen Herøy. Runde har et unikt artsmangfold – praktisk talt alle de kolonihekkende sjøfuglene våre er representert. Tallrikest er nok turistenes store favoritt: lunden. Vanskelig å telle, der den gjemmer reiret sitt i steinurer og jordhull, men her er mange titusener av par, kanskje hundre tusen.

Se fotografier fra Runde

Runde har et makeløst artsmangfold og huser nesten alle typer norske kolonihekkende sjøfugl, inkludert lundefuglen, som er den store favoritten til turistene. Like utenfor øya ligg den dype kontinentalskråning, som går 3000 meter rett ned. Fra Runde er det kort veg inn til Hjørundfjorden og Geiranger som er to av landets vakreste fjorder, til Sunnmørsalpene og den berømte jugendbyen Ålesund.

Runde er en spektakulær stad for kurs og konferanser, heile året. Runde er internasjonalt kjent for fuglefjellet, men har også mye besøk fra skattejegere som ønsker å finne gull- og sølv-mynter etter «Akerendam»-forliset ved øya på 1700-talet. I 2009 ble det internasjonale forsknings- og besøkssentert Runde Miljøsenter etablert på Runde.

Runde har et areal på 6,2 km². Øya ligger nordvest i kommunen med bosetning i aust, og nord. Garden Runde ligger på austsida, mens Goksøyr ligger på nordsida. På Kvalneset helt nordvest på øya, ligger Runde fyr, oppretta i 1767 som et av de første i Norge og satt i ubemanna drift i 2002. Det høgste punktet er Varden med sine 332 meter over havet søraust på øya, men Rundabranden er lettere å se siden fjellet stiger 294 meter nesten rett opp fra havet i vest. Vegen til Runde har komme over Rundebrua fra Remøy siden 1982. Før den tid var sjøvegen eneste måten å komme seg til Runde.

Fuglefjellet ligger på vestsida av Rundefjellet og er heim til om lag 500 000 fugl, blant anna lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi. Skarveura ligger på nordsida av øya, og her fins en av verdas største kolonier av toppskarv. I de bratte grasbakkene på nord- og austsida er det et stadig voksende tall med havhest.

Grunnkretsen Runde hadde 133 innbyggere med et allsidig virke per 1. januar 2005. Innbyggerne her står også bak innsamlingsprosjektet Herøy Village. Næringslivet på Runde omfatter et gartneri, fiskeri, jordbruk, campingturisme med tilknytta servicebedrifter, guida turer både på sjøen og til lands og en leirskole. Med opprettelsen av forskningsstasjonen Runde Miljøsenter trekker øya til seg ulike internasjonale kunnskapsarbeidsplasser og har skaffet øya et moderne kurs-, konferanse-,og overnattingssted med hotellstandard.

Hvordan komme seg til Runde
Runde er ei øy i Herøy kommune helt vest mot havet på Sunnmøre. Øya har fastlandsforbindelse med en bro som er gratis å krysse. Du kan komme deg til Runde hele året med offentlig transportmiddel, i bil eller båt. Runde ligg ei mil sør for Ålesund (i luftlinje), i Møre og Romsdal.
Fly: Ørsta-Volda og Ålesund Vigra.
Buss: til Fosnavåg og videre med buss eller taxi til Runde. Runde har brusamband.
Båt: Hurtigruta har anløp i Torvik, ti minutter fra senteret. Fra Ålesund med ferje/hurtigbåt til Hareid, videre med buss eller bil til Runde. Runde har egen havn. Mulighet for båttaxi.
Bil: Frå Ørsta/Volda gjennom Eiksundstunnelen (verdas dypeste undersjøiske tunnel).
Fra Ålesund med ferje til Hareid.